Berkas:COLLECTIE TROPENMUSEUM Gong hangend in een standaard onderdeel van gamelan Semar Pagulingan TMnr 1340-13.jpg

Kontén kaca nénten kadukung ring basa liyanan.
Saking Wikipédia

Berkas sujati(707x800 piksel, agengnyané berkas: 89 KB, soroh MIME:image/jpeg)

Berkas puniki mawit saking Wikimedia Commons lan minab kaanggén antuk proyék-proyék sané lianan. Déskripsinnyané ring kaca déskripsi berkasnyané kaarahin ring sor puniki.

Ringkesan

Déskripsi
English: Gong, hanging in a frame, part of the Gamelan Semar Pagulingan
Nederlands: Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motieven en daardoor zeer herkenbaar als groep. Ook bestaat er tussen bepaalse groepen een overkoepelende eenheid in kleur, stijl en motieven, zoals bij de gendèr, de trompong en de gongstandaarden te zien is. Er zijn echter ook enkele groepen instrumenten waarvoor deze overkoepeling in mindere mate opgaat.

De kemong is een vertikaal opgehangen gong die één maat kleiner is dan de kempur. De speler slaat met een dikke stok, met gewatteerde kop, op de slagknobbel van de gong, hetgeen resulteert in een helder 'rinkelende' toon. Hij geeft een scherper, hoger en korter geluid dan de kempur. De kemong verdeelt de gemarkeerde periode van de kempur in twee (of een meervoud van twee) delen of subfrasen, afhankelijk van de melodie. Een gong op Bali is ketelvormig, met schuin naar binnen geslagen randen, een gelaagd oppervlak en in het midden een uitstekende knobbel waarop geslagen wordt bij het spelen. De twee voetstukken van de standaarden hebben aan de onderkant een zwarte band bij wijze van grens tussen aarde en instrument. Het overige oppervlak van de voetstukken toont een voorstelling van een koraalrif dat ruimtelijk in diepreliëf is wegestoken. Dit koraalrif is een voorstelling van de tatamanan, de watertuin in de zee. De zee en de koraalriffen rond Bali, lager gelegen dan het laagste punt van het eiland, met hun dodlijke slangen en giftige vissen kunnen niet anders dan beschouwd worden als de woonplaats van kwade geesten. Deze tatamanan is dan ook het symbool van de onderwereld van de demonen. In de voorstelling van het koraal op de voet van de gongstandaard keert telkes een omgekeerde 'V' met omgekrulde uiteinden terug. Dit motief toont drie bergen. Eigenlijk worden er vier bergen bedoeld, maar één berg kan niet worden weergegeven bij gebrek aan driedimensionaal perspectief. Deze vier bergen worden geassociëerd met de vier windrichtingen en vier goden waar men op Bali erg veel ontzag voor heeft.

. Gong, hangend in een standaard, onderdeel van gamelan Semar Pagulingan
Undetermined language : Kemong
Tanggal before 1939
date QS:P,+1939-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1939-00-00T00:00:00Z/9
Wit
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Sang anyurat Tropenmuseum

Lisénsi

w:id:Creative Commons
atribusi wagiang pateh
Ida kadadosang:
  • Ngedum – Nyadur miwah nyobyahang malih suratan puniki ring wentuk utawi format napi ja
  • Nyampuhang – Ngubah pakaryan puniki
Ring sor kawéntenan puniki:
  • atribusi – Ragané patut ngenahang krédit sané patut, ngicénin pranala lisénsinnyané, miwah nguningaang yéning ngardi uahan. Ragané prasida nglaksanaang nganggé tata cara sané sumakuta, nanging nénten mateges yéning sang ngicénin lisénsi nyokong ragané utawi panganggén ragané.
  • wagiang pateh – Yening ragane nyampuh, ngubah, utawi ngwangun ring ajeng pakaryan, Ida patuh nyobyahang kontribusi druene ring ungkur lisensi sane pateh utawi kompatibel manut sujatinyane

Sesirah

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

menggambarkan Indonesia

status hak cipta Indonesia

berhak cipta Indonesia

tipe media Indonesia

image/jpeg

checksum Inggris

570fff65063ac3520da1899a1e49010c1c90046d

metode penentuan Indonesia: SHA-1 Indonesia

ukuran data Indonesia

91.354 Bita

tinggi Indonesia

800 piksel

707 piksel

Babad berkas

Klik ring tanggal/galah anggén nyingakin berkas puniki ri tatkala galah punika.

Tanggal/GalahGambar alitDiménsiSang anganggéPanampen
mangkin28 Juli 2010 04.54Gambar alit indik vérsi 28 Juli 2010 04.54707 × 800 (89 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{en|1=Gong, hanging in a frame, part of the Gamelan Semar Pagulingan}} <!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motiev

3 kaca puniki nganggén berkas puniki:

Panganggén berkas ring jagat

Métadata